Зовсім скоро ми-українці, будемо відзначати одне з найважливіших державних свят - День Конституції. З нагоди цієї урочистої події у бібліотеці для дітей Городоцької ОТГ відбулись презентації книжково-ілюстративної виставки «Україна – це я, це ти, це ми» та інформ-дайджесту «Моя батьківщина – то прадідів слава, єдина родина, єдина держава».
Річницю з дня прийняття Основного закону країни в Україні відзначають щорічно, починаючи з 1996 року, 28 червня. Саме в цей день 24 роки тому у Верховній Раді була прийнята Конституція незалежної України.
День Конституції - єдине державне свято, закріплене в самій Конституції (ст.161).
Крім чинної, в історії України було чотири конституції:
- конституція Пилипа Орлика 1710 року;
- конституція УНР, прийнята 29 квітня 1918 року;
- конституція ЗУНР, прийнята 13 листопада 1918 року;
 - тимчасова конституція Карпатської України 15 березня 1939 року.
Свято є офіційним та відзначається на державному рівні. Конституція України була прийнята аж на п'ятий рік після набуття нею статусу незалежної. До цього часу у використанні перебувала Конституція колишньої УРСР.
Міжнародне співтовариство визнавала українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.
Всі ми прагнемо, щоб задекларовані права стали реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє. Коли кожен громадянин України відчує, що його життя, здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека дійсно визнані найвищою цінністю, тоді ми зможемо з гордістю заявити: «Україна стала демократичною державою»!





Немає коментарів:

Дописати коментар