Сьогодні виповнюється 26 років з дня ухвалення Основного Закону України. Цьогоріч Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення росії. Городоцька дитяча бібліотека у міському сквері презентувала книжково-ілюстративну виставку-пораду «Україна – це я, це ти, це ми». Представлена література у максимально доступній формі з використанням яскравих ілюстрацій знайомить діток з основами Української Конституції.

Усі діти з народження мають права, зростаючи, здобувають відповідальність, вони є громадянками і громадянами України. На сторінках представлених книг вміщено доступну та наочну розповідь про конституційні засади нашої державності, державний лад України, про українську національну ідею та національні ідеали, книги допоможуть мамам і татам виховати справжніх українців та україночок.

Витоки Основного закону, на думку багатьох істориків, сягають ще часів Ярослава Мудрого, коли з’явилася збірка законів Київської Русі, в основу якої було покладено давньоруське звичаєве право. Наступним кроком варто відзначити Договір-Конституцію Пилипа Орлика, яка є офіційно визнаною першою козацькою, українською Конституцією – однією з перших європейських конституцій нового часу. Вже через століття було намагання створити нову Конституцію. Мова йде про 1918 рік, коли основний закон УНР, який називався «Статут про державний устрій, права і вільності УНР», було прийнято Центральною Радою 29 квітня 1918 року. В документі проголошувались державна незалежність і територіальна цілісність України, демократичні свободи та рівність прав громадян. Планувалось, що Республіка буде із Всенародними Зборами як вищою законодавчою владою, але без посади президента.

Слово «конституція» дуже добре підходить для позначення важливої, стійкої та основоположної речі: в основі слова — латинське «constitution», тобто устрій, будова; префікс «con-» ще має значення «разом»; дієслово «statuero» — ставити, постановляти.

Конституція України вважається однією з найдемократичніших у світі. Наш Основний Закон складається з 15 розділів і 161 статті. В ньому записані основні права, свободи та обов’язки людини, завдання та функції діяльності уряду. Ми всі, дорослі і малі, є громадянами своєї країни. Як громадяни України ми повинні запам’ятати:

Україна – суверенна незалежна демократична, правова держава.

Державною мовою України є українська.

Державними символами України є Державний прапор.

Державний герб і Державний гімн.

Усі люди є вільні і рівні у своїх правах. Захист Батьківщини, шанування її державних символів є обов’язком кожного громадянина України.

Наш обов’язок – захищати наші права. Права, гарантовані Конституцією.

Пишаємося тим, що ми – українці!

Отож, ЧИТАЄМО І ПЕРЕМАГАЄМО!!!








































https://rbdgorodok.blogspot.com/

https://www.instagram.com/gorodok_library_kids/

#Городоцька_дитяча_бібліотека

#Городоцька_бібліотека_для_дітей

#Український_інститут_книги #УІК #Українськийінституткниги

#програмапоповненнябібліотечнихфондів

https://www.crbgorodok.km.ua/%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%96%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9/

Немає коментарів:

Дописати коментар