СВІТЛО І СОНЦЕ НА ПОЛОТНІ 
під такою назвою у Городоцькій районній бібліотеці для дітей проведено відеовернісаж, присвячений 100-річчю з дня народження Тетяни Яблонської, видатної української художниці,
яка ввійшла в історію світового образотворчого мистецтва. 
Діти, учні 1А(5А) класу Городоцької гімназії ( класний керівник Мацькова Л.М.) з цікавістю мандрували картинами Т.Яблонської. Запрошена на захід головний спеціаліст відділу культури, національностей, релігій та туризму Л.А.Чернецька розповіла про життєвий і творчий шлях відомої на весь світ художниці, про її перебування у нашому місті. Найбільше дітей зацікавила розповідь проте, що пов’язує Т. Яблонську з Поділлям. Це картина «Хліб», яка написана на великому полотні (3,7м завширшки) у селі Летава Чемеровецького району і прославила працю хлібороба. За цю картину художниця отримала Державну премію СРСР, а на Всесвітній виставці у Брюселі – бронзову медаль. 
Під час перегляду відеофільму «Творчість Т.Н.Яблонської» діти познайомились з низкою картин, присвячених дітям. Зацікавила картина «Весна», де художниця розкрила тему щасливого дитинства і радісного материнства. За цю роботу автор отримала другу Державну премію СРСР. 
Присутнім цікаво було дізнатись про те, що за роки плідної діяльності своїми творами Тетяні Нилівні Яблонській вдалося багато сказати світові про Україну, про красу її природи, про характер українців, їхній оптимізм, любов до життя, до краси, здатність до співчуття. 
Бібліотекарі С.Федорович та С.Кушнір презентували тематичну виставку «Народна художниця, Герой України – Тетяна Яблонська». 
Головне призначення мистецтва – дарувати людям насолоду від перегляду творів мистецтва, розвивати почуття прекрасного, вчитися любити і цінувати життя. Та осягнути, збагнути все це може лише той, хто розуміє мову мистецтва. Бібліотека як установа культури відіграє важливу роль у формуванні особистості і естетичне виховання є однією із складових її діяльності.






Немає коментарів:

Дописати коментар