У Городоцькій бібліотеці для дітей відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки однієї книги «Новинки з Нільсової торбинки» до 160-річчя від дня народження Сельми Лаґерлеф (1858–1940), знаменитої шведської письменниці, першої жінки, яка отримала Нобелівську премію з літератури (1909).
Повість - казка «Чудесна мандрівка Нільса з дикими гусьми» це чарівна історія про те, як хлопчик посміявся над лісовим гномом, а той перетворив його на маленького чоловічка. Разом з домашнім гусем Мартіном Нільс приєднується до зграї диких гусей і вирушає з ними у захоплюючу подорож до Лапландії…
Книга спочатку була задумана як навчальний підручник для учнів першого класу. У цікавій формі, доступній письменниця вирішила розповісти про історію Швеції, її географію, етнографію, життя тваринного та рослинного світу, про шведські легенди та культурні традиції.
  Ось уже понад десять поколінь дітей читають і перечитують чарівну книгу Сельми Лагерлеф адже казку перекладено майже тридцятьма мовами, а в рідній Швеції вона витримала сотню видань. В Україні окремі твори Лагерлеф перекладали І. Франко, Дніпрова Чайка, З. Левицька, Н. Романович, О. Сенюк. Навіть у далекій Японії в одному з парків Токіо стоїть пам’ятник Нільсу і його другу гусаку Мартіну. Крім того, ще у 1955 році в СРСР за мотивами казкової повісті режисером Володимиром Полковніковим та Олександрою Снежко-Броцькою було знято мультфільм «Зачарований хлопчик».
Не помилялася письменниця, коли говорила: «Допоки дітям весело читати цю книгу вона перемагатиме!». Звичайно, тепер книга перестала бути підручником, а стала історією, яку до сих пір читають і перечитують діти в багатьох країнах.
А ти читав її? Прочитай обов’язково!





Немає коментарів:

Дописати коментар