22 січня в Україні відзначають одне з найважливіших державних свят, роль якого в історії країни важко переоцінити, – День Соборності України. З цієї нагоди в Городоцькій бібліотеці для дітей відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки-екскурс «Україна – це я, це ти, це ми». Виставка знайомить з літературою, яка розповідає про досягнення українського народу, про здобуті ордени доблесних воїнів, про мужній дух українського народу, знайомить читачів з діячами, які боролись за об’єднання всіх демократичних сил словом і багнетом, намагаючись відродити незалежну, соборну, українську державу. Також на виставці представлені видання, що надають можливість детально ознайомитись з історичними фактами та передісторією виникнення свята, про тяжку та тривалу боротьбу за національне визволення, роз’яснюють значення соборності в політичному житті сучасної України.

День соборності України свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року. В цей день був підписаний і оприлюднений спеціальний Універсал Директорії УНР, який дістав також назву Акту Злуки. Вітаючи січневе рішення УНРади, Директорія урочисто оголосила про те, що: «Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України Західно-Українська Народня Республіка (Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду».

Тож, вітаємо всіх українців з Днем Соборності! Бажаємо зберігати силу духу, бадьорість і оптимізм. Україна… Її майбутнє в руках молоді. А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою, щасливою. Для цього сьогодні потрібно головне – впевненість у силах народу, дружна робота та віра в його успіх, у майбутнє України.





Немає коментарів:

Дописати коментар