ЧИТАЙ, ЩОБ ПАМ’ЯТАТИ!!!

До 36-х роковин аварії на Чорнобилі Городоцька дитяча бібліотека зібрала книги, які по-різному розповідають юному читачеві квітневі події 1986 року.

Сьогодні тисячі українців, вимушених переселенців, мають схожі відчуття, які мали вихідці з Чорнобильської зони – покинути домівку й вирушити в невідомість.

Для молодших читачів та для родинного читання й обговорення знайомимо з художнім виданням «Квіти біля четвертого» письменниці Катерини Міхаліциної. Це майстерна спроба простими словами й за допомогою ємких образів розповісти дітям про трагедію на Чорнобильській АЕС. Книга про родину, про пам’ять, про те, чому роками й десятиліттями замовчують правду. Історія розповідає про прабабусю Стаськи – переселенку з чорнобильської зони. Батьки дівчинки забрали її до себе в квартиру в багатоповерхівці. Вона дуже мовчазна, тужить за рідним домом, збирає й сушить трави, які нагадують їй запах покинутої домівки, і лише з часом наважується розповісти правнучці свою історію. Разом з читачем вони поринають в молодість прабабусі, в її розповідь про щасливу родину, хату й господарство, які довелося покинути після трагедії.

Чорнобиль як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Пропонуємо здійснити разом подорож у минуле сторінками книги «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» - першого підліткового нон-фікшн на цю тему. Цю книжку створено, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися вже далеко по ній. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. Його тут показано в кількох вимірах: технічному, емоційному, природничому, політичному. В книзі є енциклопедичні пояснення, що таке атоми й атомна енергетика, як працюють атомні бомби, є репортаж із сучасного життя Зони, є свідчення очевидців трагедії, уся інформація збалансована, немає перевантаження матеріалом і немає відчуття гнітючості.

Унікальність цих двох видань – це складові, що допомагають дорослим знайти правильні слова для обговорення психологічних моментів з дітьми та глибшого розуміння історичного контексту: друкована книжка, детальний бекґраунд за QR-кодом й ігрова закладка.

Ще одна цікава книга для читачів-підлітків та молоді «Чорнобильський пес Аксель» Анатолія Андржеєвського. У чорнобильській круговині час не зупинився, він спливає по-іншому – у його роздолах снують породжені випроміненням химерні істоти, що назавше стали потойбіччям чорнобильського обширу, готовими розповісти про лихо, яке прогризлося в кожну живу клітину, що трапилася на його шляху. І от у йонізованому просторі зʼявляється мале й допитливе життя – хлопчик Мирось, який приїхав сюди з батьками як мандрівник. Провідниками дитини у відчужений світ стають пес Аксель, бузько Люк, чудовисько Бальдадер, пантера Раїла, Єдиноріг із прийдешності та інші тварини-примари.

Також, Городоцька дитяча бібліотека презентує книжково-ілюстративну виставку «Мужність і біль Чорнобиля», де зібрані й інші книги про Чорнобильську трагедію, художні видання про катастрофу наповнені переживаннями та тужливими спогадами про минуле, автори-документалісти та історики, скинувши з себе кайдани радянської цензури, намагаються підійти до висвітлення цієї теми з максимальною об’єктивністю.

Виставку присвячуємо усім постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС 1986 року та ліквідаторам, а також працівникам Чорнобильської АЕС сьогодення, які в полоні окупантів відпрацювали 600-годинну найдовшу зміну в історії АЕС, працівникам Запорізької АЕС, які досі знаходяться під контролем окупантів, всім українцям, що залишаються мужніми, роблять свою справу та захищають світ від проросійського лиха.

Ми маємо пам’ятати, що Чорнобиль — це ще один геноцид росії проти України, за який вона має відповісти, як і за воєнні злочини.

Отож, ЧИТАЄМО І ПЕРЕМАГАЄМО!!!














https://rbdgorodok.blogspot.com/

https://www.instagram.com/gorodok_library_kids/

#Городоцька_дитяча_бібліотека

#Городоцька_бібліотека_для_дітей

#Український_інститут_книги #УІК #Українськийінституткниги

#програмапоповненнябібліотечнихфондів

https://www.crbgorodok.km.ua/%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%96%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B5%D0%B9/

Немає коментарів:

Дописати коментар