У всьому світі 20 березня відзначається Міжнародний день Землі, запроваджений з ініціативи Організації об’єднаних націй. З цієї нагоди у Городоцькій бібліотеці для дітей презентовано книжково-ілюстративну виставку «Мій дім – планета Земля», на якій розміщенні книги, які безпосередньо торкаються теми екологічних загроз та спроможні допомогти у вихованні екологічної свідомості. Добірка цікавої та корисної літератури складається з енциклопедичних видань та книг з оповіданнями, повістями, поезією, присвяченій проблем екології та навчать корисним порадам зі збереження довкілля.

Цей міжнародний День покликаний не стільки покращувати екологію у світі, скільки звертати увагу людини на проблеми, які вона створює своєю діяльністю. День нашої планети, який відмічається 20 березня знане як день весняного рівнодення, символ пробудження природи і початку нового кола її розвитку. У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому.

Людину неможливо відокремити від природи, а природу – від людини. Для кожної людини і людства загалом природа є середовищем проживання, існування та джерелом усього необхідного для життя. Спостерігаючи за світом тепер, в умовах короновірусної пандемії, ми всі задумуємся про наше довкілля, мабуть, ще більше, ніж до карантину. За підрахунками деяких екологів існує 36 найбільших глобальних проблем: дефіцит питної води, зміни клімату, зникнення лісів і наступ пустель, масове зникнення окремих видів рослин і тварин, неконтрольована міжнародна міграція, забруднення повітря, нагромадження відходів людської діяльності.

Ми не зможемо врятувати планету згадуючи про неї лише один день на рік – цього явно недостатньо, саме тому слід піклуватися про оточуюче нас середовище протягом всього року. Здавалося б, яка дрібниця в масштабах планети – вимкнути за собою світло в кімнаті, здати макулатуру на переробку чи пройтися пішки до школи, роботи, та саме з таких дій складаються великі справи. Уявіть – тисяча людей посадила по одному дереву – ось вам і ліс. Мільйон людей закрутили кран, коли чистили зуби – річку врятували від пересихання. Мільярд людей вимкнули світло, виходячи з кімнати – одна ТЕС не потрібна. Саме такі справи, саме такі дрібниці допомагають нам врятувати природу Землі, зберегти добробут нашого великого спільного Дому.

Пам’ятайте, що Земля – це неоціненний дар, подарований нам природою, це – наш спільний дім, тож берегти її – наш священний обов’язок!







Немає коментарів:

Дописати коментар