26 квітня 1986 року – сумна дата в історії України і всього світу, день Чорнобильської катастрофи. До 35-тої річниці Чорнобильської трагедії у Городоцькій бібліотеці для дітей відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки-реквієм «Мужність і біль Чорнобиля», на якій представлена література, приурочена даній тематиці.

Пропонуємо почитати тему Чорнобиля в творчості українських письменників: поезія Ліни Костенко, оповідання Ігоря Жука «Діти і радіація», документальна повість Юрія Щербака «Чорнобиль», роман Володимира Яворівського «Марія з полином у кінці століття», книга Євгена Гуцала «Діти Чорнобиля», поеми Івана Драча «Чорнобильська мадонна» і Бориса Олійника «Сім» тощо. Книги усі охочі зможуть прочитати після закінчення карантину. Також можна переглянути відеофільми: «Чорнобиль – пам’ять України», «На Чорнобиль журавлі летіли», «За годину до вибуху», «Мужність і біль Чорнобиля» тощо.

Працівники дитячої бібліотеки взяли участь онлайн у годині пам’яті «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі» на платформі ZOOM, організованою ХОУНБ. На заході були присутні учасники громадської організації інвалідів «Cоюз. Чорнобиль. Україна», студентська молодь медичного коледжу, викладачі та бібліотекарі області. Для візуалізації заходу було пропоновані електронні відеоресурси про Чорнобильську катастрофу.

26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, що був запроваджений у вересні 2003 року. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Масштаби цієї трагедії: 30 країн світу піддалися радіаційному забрудненню, 8,5 мільйонів людей постраждали, а понад 100 тисяч – померли.  Тільки в Україні від Чорнобильської аварії постраждало 1 млн 769 тис. осіб, з них 188 тисяч – це ліквідатори катастрофи на ЧАЕС, 1 млн 588 тис. - потерпілі та близько 2,5 тис люди, які брали участь у ліквідації наслідків інших аварій. Тож пропонуємо усім провести хвилину мовчання пам’яті та скорботи за жертвами Чорнобильської катастрофи.

З того часу виросло вже два покоління молоді, але завдяки патріотично-виховній роботі усі знають про подвиг ліквідаторів та вдячні їм за врятований світ. Нині на тему Чорнобиля існує кілька відеоігор, десятки художніх і документальних фільмів та книжок, пісень і навіть комп’ютерний вірус.

Чорнобильська катастрофа – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. З кожної трагедії людство повинно винести урок на майбутнє.

Ліквідаторам аварії на ЧАЕС – дякуємо за життя! Пам’ятаймо кожного, хто в ті важкі дні віддав своє здоров’я і життя за порятунок України та всього світу! І перед живими… Перед пам’яттю померлих від радіаційного смерчу. Вічна слава героям!
















Немає коментарів:

Дописати коментар