8 та 9 травня в Україні, так як у всьому світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Городоцька бібліотека для дітей з метою вшанування пам’яті мільйонних жертв нацизму, перемоги, яка далася ціною мільйонів життів українців, презентує книжково-ілюстративну виставку–спомин «Вдячну пам’ять бережем», що є шаною пам’яті всіх, хто пройшов крізь вогонь війни.

На виставці представлені художні, публіцистичні, автобіографічні твори українських письменників і поетів, які розкривають події та наслідки війни. Вони сприяють введенню читачів в історичну обстановку, переосмисленню значення подій 1939–1945 років, відтворенню епохи, переживанню атмосфери війни та кризових умов, в яких опинилися люди, а використання яскраво забарвлених розповідей про минуле, підсилюють його виховний вплив, доповнюють формування особистісно-ціннісного ставлення до історичної події. Адже день пам’яті та примирення – це не про тріумф переможців над переможеними, а радше застереження, що не варто розв’язувати міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією чи анексією.

Серед творів за період кінець 30-х – середина 40-х років ХХ століття пропонуємо перечитати і ознайомитись з романом Івана Багряного «Людина біжить над прірвою», «Огненне коло. Повість про трагедію під Бродами», Павла Загребельного «Дума про невмирущого», «Європа 45»,  Романа Іваничука «Вогняні стовпи», Олександра Довженка – «Ніч перед боєм», «Стій, смерть, зупинись!», «Відступник», «На колючому дроті», також пронизана цією темою творчість Олеся Гончара «Щоденники», «Людина і зброя»,  «Прапороносці»,Улас Самчук «П’ять по дванадцятій. Записки на бігу» та інші. 

Друга світова війна – найбільший збройний конфлікт в історії людства. В ньому протистояли два військово-політичні блоки – держави Осі та Об’єднані Нації (Союзники). Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла на територію України у перший свій день – 1 вересня 1939 року. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах глобального конфлікту, часто – один проти одного. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей 8–10 мільйонів осіб. Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів, а також відображення кривавого сліду від пострілу.

Пам’ять… Вона не має початку і не має кінця. Пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна та якою страшною трагедією стала сучасна війна за Незалежність. Слава Героям України! Вічна пам’ять всім загиблим у Другій Світовій Війні! Пам’ятаємо. Перемагаємо!








Немає коментарів:

Дописати коментар